Trinxat de la Cerdanya!

El: dilluns, gener 11, 2021

Amb col de la nostra horta i patata Kennebec de la Cerdanya. Un d’aquests plats associats irremeiablement a la muntanya, pels ingredients emprats i la senzillesa de la seva elaboració, és el trinxat de col i patata, també conegut a Catalunya com a trinxat de la Cerdanya.


Els ingredients essencials són la col, preferiblement tocada pel fred (d’hivern), les patates (també conegudes com trumfes o trumfos segons l’indret) i la cansalada. Altres ingredients com l’all o la botifarra negra són opcionals, encara que, no podem negar-ho, conjuguen a la perfecció amb els primers. Tot ben trinxat, és a dir, barrejat, és exquisit. Una reminiscència de la dura vida muntanyenca.

Ingredients per a 4 persones

500 g de col verda arrissada (millor si és d’hivern, tocada pel fred) o bé col kale

500 g de patata Kennebec, Red Pontiac o Monalisa (per bullir)

4 talls de cansalada viada gruixuts

Sal

Oli d’oliva verge extra

Opcional: 2 dents d’all laminats

Opcional: 150 g de botifarra negra

 

Preparació del trinxat de la Cerdanya

Fer servir col ben verda i tendra, si és oberta, sense gaire cabdell, millor. Les millors cols són les que han estat tocades pel fred de l’hivern. Netejar les fulles de la col, retirar el tronc dur central de cada fulla tallar-les en 2 o 3 trossos (no cal que siguin gaire petits).

  •          Pelar i netejar les patates i esquinçar-les a trossos.
  •          En una olla alta amb abundant aigua i un xic de sal, bullir la col i la patata durant 20-25 minuts amb l’olla mig tapada i a foc mig-lent. Les fulles de col han de quedar ben toves i la patata ben cuita.
  •          Escórrer bé la col i patata.
  •          Fregir els trossos de cansalada viada en una paella gran amb un xic d’oli d’oliva fins que deixin anar el greix i veiem que comencen a torrar-se. Opcionalment, si també volem posar botifarra negra al trinxat de la Cerdanya, fregir trossos de botifarra negra a la mateixa paella on fregim la cansalada.
  •          Retirar els trossos de cansalada i reservar-los (si hem posat botifarra negra, retirar-la també).
  •          Opcionalment, si volem donar un toc d’all al trinxat de la Cerdanya, daurar els alls laminats a la paella on acabem de fregir els trossos de cansalada.
  •          Afegir la col i patata escorregudes a la paella i, sense apagar el foc, anar-ho aixafant amb l’estri de cuina que tingueu per aixafar, una forquilla o una escumadora (el que us sigui més pràctic) fins obtenir una pasta homogènia. En aquest punt, si es desitja, es poden posar trossos de botifarra negra sense pell i aixafar-los també amb la resta de col i patata.
  •          Acabar de coure el trinxat de la Cerdanya a foc mig un parell de minuts més, fins que veieu que guanya consistència i la massa no s’enganxa a la paella.
  •          Servir el trinxat de la Cerdanya acompanyat de les rostes de cansalada al damunt (i, opcionalment, trossos de botifarra negra).

Comentaris

Deixa un comentari