Avui parlem de cols de Brussel·les!

El: dijous, desembre 24, 2020
Cols de Brussel·les: 7 receptes per sorprendre!

Cols de Brussel·les en cru a l'amanida, broquetes, saltejats amb verdura, guarnicions... un aliment poc conegut i utilitzat però amb gran varietat de possibilitats! 





Amanida de cols de Brussel·les en cru

Us deixem el suggeriment d'afegir les cols en cru a qualsevol amanida fresca que us agradi. Per Nadal no poden faltar les amanides, són un plat lleuger que compensa altres més contundents i s'agraeix el toc fresc que afegeixen al menú. Està de moda afegir verdures en cru com les cols, sempre ben rentades, usant les fulles separades o tallant-les en juliana. En realitat és com afegir col o col llombarda crua, així queden molt cruixents i el seu sabor és més suau.

El Nadal és molt llarg i segur que a vegades se us acaben les idees per presentar plats diferents cada any, per què no us animeu amb les cols de Brussel·les? Aquestes són només algunes idees per començar amb elles, o per redescobrir totes les possibilitats que ens ofereixen a la cuina. Si formen part de l'menú nadalenc de tanta gent en altres països per alguna cosa serà, i mai va malament apostar per verdures de temporada a les festes.


Broquetes de cols de Brussel·les a la graella

Cuinar les cols a la graella o al el grill fins que es doren una mica obre la porta a un nou univers de sabors i textures, i la presentació en broquetes és perfecta per a ocasions festives. Us oblidareu per sempre de les soses cols bullides.
  • Ingredients: 500 g de cols de Brussel·les, 1 gra d'all, pebre negre, sal, oli d'oliva verge extra.
  • Elaboració: Rentar les cols i retirar les fulles externes més danyades o soltes. Blanquejar un o dos minut en poca aigua bullint i escórrer ràpidament, o coure-les al microones (controlant molt bé el temps). Escollir cols de la mateixa mida per formar broquetes inserint amb pals adequats.
Picar l'all i barrejar amb oli d'oliva, sal i pebre. Pintar les cols ja enfilades amb aquesta barreja i cuinar a la planxa, a la graella o a la barbacoa a foc molt fort, fins que estiguin gairebé torrades.




Saltat de cols de Brussel·les amb ceps

Si no volem complicar-nos amb elles, un saltejat senzill és una opció perfecte per treure'n partit. Aquesta és una recepta lleugera i ràpida que es combina també amb la temporada de bolets, incloent uns bons ceps de bosc, encara que es poden fer servir també altres fongs de temporada. La clau està en cuinar les cols al dent perquè no perdin la seva textura.
  • Ingredients per persona per a un plat gran: 1 ceps, 125 g de cols de brussel·les, 1 gra d'all, una mica de vi blanc, 1/2 culleradeta de vinagre de Manzan, 1 culleradeta de mel, 1/2 culleradeta de salsa Worcestershire, oli d'oliva verge extra, pebre negre, farigola, sàlvia, sal.
  • Elaboració: Rentar les cols amb suavitat, retirar les fulles externes i escaldar en aigua bullint durant menys d'1 minut. Escórrer ràpidament i refredar. Tallar per la meitat, deixant les més petites senceres. Picar el gra d'all i netejar bé el ceps. Peleu lleugerament la base de el peu de l'tronc i laminar. Escalfar una mica d'oli en una bona paella o planxa i daurar lleugerament l'all. Afegir les cols i saltejar a foc viu uns 5 minuts. Incorporar el ceps, barrejant bé, i regar amb una mica de vi blanc. Salpebrar i assaonar amb les herbes aromàtiques. Coure al conjunt fins que els vegetals estiguin al punt desitjat. Barrejar en un bol el vinagre de poma amb la mel, la salsa worcestershire i una mica d'oli d'oliva i afegir abans de servir.
Guarnició de cols de Brussel·les a la salvia

Estupenda recepta que demostra que no calen molts ingredients per gaudir d'molt sabor al plat. Aquesta guarnició és perfecta per completar qualsevol menú de Nadal, ja sigui un bon rostit de carn, peix o una opció vegetariana. Com ens explica pakus, el secret per triomfar està en començar a cuinar les cols dorándolas a la paella, i no coent primer.
  • Ingredients: 20 cols de Brussel·les, oli d'oliva, sal, mantega, fulles de sàlvia fresca.
  • Elaboració: Comencem netejant les cols de Brussel·les per la qual cosa els traiem les fulles exteriors que poden estar una mica grogues. Tallem les cols per la meitat i les posem a cuinar en una paella amb dues cullerades d'oli, posant la part plana cap avall. Un cop s'han daurat, afegim un got d'aigua a la paella perquè les cols es coguin i així s'acabin de cuinar fins a quedar a el punt. Estaran llistes quan no quedi aigua, moment en el qual les retirem un moment. Posem ara a la paella dues nous de mantega, 10 fulles de sàlvia fresca i passats dos minuts reintegrem les cols a la paella per saltar el conjunt.
Cols de Brussel·les a la lionesa

Amb aquest nom tan elegant tenim una recepta la tècnica de la qual consisteix en cuinar el producte a partir d'una base de ceba i mantega. És una combinació molt simple però que funciona increïblement bé, sobretot per treure el millor de les verdures aparentment humils com són les cols. Són estupendes també com a guarnició o servides de primer plat, depenent de la mida de les racions.
  • Ingredients: 500 gr de cols de Brussel·les, 3 litres d'aigua, sal, 50 gr de mantega, 1 ceba.
  • Elaboració: Tallem la tija a les cols i amb el ens portem algunes fulles externes, les que estiguin una mica grogues o mongetes. Les tirem a una cassola amb aigua bullint i sal durant uns 15 a 20 minuts. A l'marge tirem una ceba tallada en juliana amb una mica d'oli. Quan estiguin cuites les cols s'escorren i es refreden perquè no segueixin coent. Les saltem amb mantega fins que comencin a daurar-se. Li afegim la ceba i deixem que es barregin els sabors.



Cloïsses amb cols de Brussel·les

Segur que gairebé a totes les cases cauran algunes cloïsses durant les festes, en alguna de les seves varietats. A la meva família no fallen, ja siguin a la marinera o acompanyant algun guisat o sopa de peix, però pot ser que aquest any provi amb un altre toc. Si porteu a la taula les cols tan ben acompanyades com en aquesta recepta, fins i tot els més reticents s'animaran a provar-les.
  • Ingredients: 500 g de cloïsses, 300 gr. de cols de Brussel·les, 2 patates, 2 grans d'all, 1 branca de julivert, 1 got de vi blanc, oli d'oliva verge extra i sal.
  • Elaboració: Posem a coure amb poca aigua les patates trossejades i les cols. Mentre es couen unos15 minuts, piquem els alls amb el julivert picat i un pessic de sal gruixuda, afegim el got de vi a l'morter i reservem. Posem les cloïsses en una paella a foc fluix tapat, 2 minuts, fins que s'obrin. Afegim llavors la picada a la paella, afegim les patates i les cols amb part del seu brou, mantenim 2 minuts més, apartem i mullem amb un raig d'oli d'oliva
Cols de Brussel·les a la taronja sanguina

Si us agraden els sabors amb un toc amarg, us encantarà aquesta recepta. I si no us convenç molt, proveu igualment, usant si voleu unes taronges més dolces o fins i tot el suc d'unes clementines.

Els sabors cítrics combinen molt bé amb les cols i també estan en temporada, fins i tot podríem afegir una mica de mel per suavitzar la salsa i un grapat de fruits secs cruixents.
 
  • Ingredients: 500 gr de cols de Brussel·les, 2-3 taronges sanguines, 1 porro petit, 1 ceba petita, 1 rajolí de vi negre, vinagre de Mòdena, 1/2 culleradeta de comí molrat, 1/2 culleradeta de coriandre mòlt, 1 culleradeta de farigola, pebre negre, sal, oli d'oliva verge extra.
  • Elaboració: Rentar bé les cols de Brussel·les, rebutjar les fulles més externes i tallar en dues meitats.
Esprèmer el suc de les taronges sanguines i picar fi el porro i la ceba tendra. Escalfar un parell de cullerades d'oli en una paella i ofegar el porro amb la ceba tendra. Afegir les cols, pujar el foc i regar amb el vi negre.

Quan s'evapori l'alcohol, assaonar amb totes les espècies i incorporar el suc de les taronges sanguines i el vinagre de Mòdena al gust. Cuinar a temperatura mitjana fins que les cols estiguin tendres, remenant de tant en tant, perquè s'impregnin bé de tots els sucs. Salpebrar a gust al la fi de la cocció.

Comentaris

Deixa un comentari