Propietats nutricionals de la carxofa amb dues receptes per gaudir a taula

El: dilluns, febrer 22, 2021
Propietats nutricionals de la carxofa amb dues receptes per gaudir a taula
Beneficis per la salut
La carxofa és un aliment ric en fibra i que aporta poques calories. Aporta calci i fòsfor, a més de vitamines B1, C, B3, B5 i B6. Conté inulina, que en l'organisme dóna fructosa, que és assimilable pels diabètics. També és rica en cinarina, un compost que actua protegint el fetge i estimulant la secreció biliar.

Entre els hidrats de carboni que conté la carxofa destaca la inulina, que en l'organisme dóna lloc a fructosa. Aquest sucre s'assimila sense necessitat d'insulina, per la qual cosa la carxofa està recomanada en la dieta dels diabètics. Conté poques proteïnes, i encara menys lípids, per la qual cosa pot ser consumida per persones que segueixen dietes d'adelgazamiento. És un aliment ric en fibra. És saciante i afavoreix el trànsit intestinal, prevenint el restrenyiment.

Té un contingut en sodi alguna cosa elevat, per la qual cosa no és molt apropiada per a persones que pateixen hipertensió. És una excel·lent font de calci i fòsfor, a més d'aportar potassi, ferro, magnesi i zinc. Aporta vitamines com a B1, C, B3, B5 i B6.

La carxofa té diverses propietats terapèutiques: regula la producció de bilis i el funcionament dels ronyons, afavorint l'eliminació de líquids. Està indicada per a les malalties del fetge i de la vesícula biliar. Aquests beneficis es deuen a una substància, la cinarina, que les carxofes contenen en alta concentració.
Tradició popular
La carxofa posseeix múltiples propietats curativas. Té efectes positius sobre el fetge, el cor i el sistema circulatori i sobre els ronyons. A part de les inflorescències es poden usar les fulles i arrels en infusió, tintura, suc, etc.

La carxofa és una planta molt apreciada per les seves propietats medicinals. Ha estat recomanada pels metges des de temps immemorials, doncs ja es coneixien les seves propietats diuréticas i hepatoprotectoras. És un aliment molt digestiu. És estimulant, aperitiva, tònic hepàtica, tònic cardíac, depurativo sanguini, antitóxico i diurético. A més elimina la urea i l'àcid úric, i ajuda a baixar el colesterol.

Està recomanada en casos d'astènia, insuficiència hepàtica, renal, reumatisme, gota, artritis, intoxicacions i infeccions intestinals.

A part de consumir el capítol, es poden usar altres parts de la planta com a medicina. Les fulles es poden prendre en infusió, en suc o en tintura, i amb les arrels es pot fer una decocció en aigua.

Gaudeix a taula de la carxofa

Us oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:

POPETS AMB CARXOFES

Ingredients per a quatre persones
500 g de popets
8 cors de carxofa de llauna
2-3 gots de fumet de peix
2 cullerades soperes d’oli d’oliva
Sal
Pebre

Preparació prèvia 
Bulliu els popets amb una mica de sal per estovar-los. Netegeu els cors de carxofa amb aigua suficient per treure’ls l’acidesa de la conserva i talleulos a trossets petits. Elaboració Talleu els popets a trossets petits i salteu-los amb oli d’oliva. Afegiu els cors de carxofa als popets. Salteu-ho tot junt. Afegiu-hi sal i pebre al gust. Afegiu-hi el fumet de peix i deixeu-ho coure uns 40 minuts fins que quedi una mica espès.
Presenteu-ho en un bol o en un plat fondo

Carxofes al microones

Ingredients per a quatre persones:
12 carxofes
Sal
Pebre
Oli

Preparació prèvia
Traieu les fulles de fora, netegeu bé les carxofes amb aigua i doneu-los uns cops perquè quedin una miqueta obertes. Poseu-les en una safata apta per a microones, afegiu-hi sal i pebre al gust i sigueu generosos amb l’oli. Elaboració Poseu la safata al microones durant 15 minuts (segons el tipus de microones potser les haureu de tenir una miqueta més). Després poseu el microones en la funció grill i deixeu-les 15 minuts més.
En el moment de servir-les, afegiu-hi l’oli de la cocció.

Comentaris

Deixa un comentari